Böbrek Kanseri Tedavisi

Böbrek Kanseri Tedavisi

Böbrek Kanseri Nedir?

Böbrek kanseri erişkin hastalardaki tümörlerin %2-3 ünü oluşturmaktadır. Görülme sıklığı son yıllarda gittikçe artmaktadır. Onkoloji hasta grubunda ciddi yaygınlaşma olduğu gibi radyolojik tetkiklerin yaygınlaşmasının da tanı konulmuş böbrek kanseri oranında artışa sebep olduğu düşünülmektedir. Böbrek kitleleri iyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılmaktadır.

Böbrek Kanseri Tedavisi

Görüntülemeler neticesinde kötü huylu böbrek tümörünün ayırt edilemediği olgular böbrek kanseri şüphesi ile operasyona alınmaları gerekmektedir. Zira böbrek kanserinin ilk tedavisi (eğer mümkünse) mutlak olarak cerrahi olmalıdır. Işın tedavisi, kemoterapi gibi tedavi yöntemleri ile tedavi edilemezler. Vücutta başka organlara yayılım gösterse dahi hastanın genel sağkalımına katkıda bulunduğu için kitle ve böbreğin çıkarılması gerekmektedir.

Böbrek tümörlerine ilk yaklaşımda hastanın genel durumu, kitlenin boyutu, kitlenin böbrek içindeki yayılımı ve vücuda yayılımı esas alınarak karar verilir. Sadece kitlenin ve etrafındaki 1-2 cmlik sağlam dokunun çıkarıldığı operasyona parsiyel nefrektomi, kitle ve böbreğin etrafındaki yağlı tabaka ile tamamının çıkarıldığı operasyona ise radikal nefrektomi adı verilir.

Laparoskopik Radikal Nefrektomi

Laparoskopik radikal nefrektomi 7 cm den büyük böbrek kitlelerinde ve parsiyel nefrektomiye uygun olmayan 7 cm den küçük böbrek kitlelerinde altın standart cerrahi teknik olarak bilinmektedir. Laparoskopi günümüzde böbrek tümörlerinin cerrahi tedavisinde neredeyse altın standart hale gelmiştir. Karın içi gaz yardımıyla şişirilerek kamera ile iç organlar görüntülenir. Hastanın karın bölgesine operasyon gerçekleştirilecek tarafa genellikle 3-4 adet 8-12 mm’lik kesi ile trokar denilen çalışma kanalları yerleştirilir.

Tümörlü böbreğin kapalı yöntemle alınması

Cerrah ve asistanı bu çalışma kanallarından vücut içerisine endoskopik kamera bakışı yapılır. Bu kanallardan müdahale için kullanılan yardımcı enstrümanlar ile böbrek ve/veya kitlenin etraf organlardan, büyük damarlardan ayrılması sağlanır. Böbreğin damarlarını ise laparoskopik mühürleme yöntemleri ile (pedikül stapleri veya hemo-klip) kapatarak böbrek dışarıya çıkarılabilir hale getirilir. Organın vücut dışına alınması trokarlar genişletilerek veya kasık bölgesine doğru yapılan 5-6 cmlik bir kesi ile yapılabilmektedir.

Operasyon sonrası karın içindeki mevcut duruma hakim olabilmek amacıyla genellikle 1 adet yumuşak drenaj sistemi yerleştirilir. Karın bölgesindeki çalışma kanalları için yapılan kesiler estetik olarak minimum iz kalacak şekilde kapatılırlar.

Böbrek Kanseri Operasyonu Sonrası

Operasyon sonrası genellikle yataklı servise alınan hastalarımız hızlıca en kısa zamanda oral beslenmeye başlatılırlar ve yardımcı sağlık personellerimiz eşliğinde ayağa kaldırılıp yürütülürler. Serviste bakımları ve ilaç tedavileri yapılarak 1-2 gün takip edilirler. İdrar çıkışı ve drenaj çıkışı genellikle ilk 1-2 gün takip edilerek daha sonra sonda ve drenaj sistemi vücuttan çıkarılır. Hastalar genellikle ameliyat sonrası 2. veya 3. gün evlerine taburcu edilirler. Hastalarımız sağlık ekibimiz tarafından (doktor, hemşire ve diyetisyen) vücudun sağlıklı tek böbreğe olan adaptasyonunu sağlayacak önlemleri ve dikkat edilmesi gereken hususlar öğretilerek taburcu edilirler.

Genellikle 1 hafta sonra çıkan patoloji sonucuyla kontrole çağrılarak gerekli tetkikler kontrol edilir ve patoloji ve radyoloji çekimleri sonuçlarına göre ek tedavi alacak hastalar medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisi ile koordine edilirler. Ek tedavi gerekmeyen hastalar ise rutin üroloji ve nefroloji kontrolleri ile takip edilirler.