Göz Kapaklarının Dışa Dönmesi - Ektropion

Ektropion Göz Kapağının Dışa Dönmesi

Göz Kapağının Dışa Dönmesi - Ektropion Nedir

Ektropion, göz kapağının dışa dönmesi durumudur. Doğuştan olabileceği gibi sonradan da birtakım koşullar sebebiyle meydana gelebilir. Yaş ilerledikçe yüzdeki kaslar gevşer. Bu gevşemeye bağlı olarak göz kapağınızın dışa dönme ihtimali olağan bir durumdur.

Göz kapağının üzerinde oluşan kitle, yüz felci geçirmek ve diğer başka sorunlar ektropiona sebep olan unsurlardan biridir. Son dönemlerde göz kapağının dışa dönmesi yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Cerrahlar sorunun çözülmesi için çeşitli tedavi yöntemleri uygular.

Göz kapağında meydana gelen şekil bozukluğu ve sarkma kolaylıkla fark edilebilir. Eğer ektropion teşhisi konulduysa çok zaman geçmeden tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde gözün kurumasına ve kalıcı görme bozukluklarına sebep olur.

Göz kapağının dışa dönmesi, kapaktaki konjonktivanın kırmızı renge bürünmesiyle tanı konulabilen bir hastalıktır. Doktor teşhis koyduktan sonra zaman kaybetmeden müdahale edilmesi gerekir. Aksi takdirde oluşan görme bozuklukları kalıcı hâle gelebilir.

Ektropion Tedavisi Nasıl yapılır? (Göz Kapağı Ameliyatı)

Ektropionun tedavisi kaçınılmaz cerrahi operasyondur. Operasyonun nasıl ve hangi yöntemle gerçekleştirileceği hastadan hastaya değişen bir husustur. Göz kapağının içindeki ve dışındaki dokular sarktıysa cerrah stabilizasyon ve asma yöntemlerini tercih edecektir.

Sarkmadan ziyade göz kapağının yapısını bozan bir sorun meydana geldiyse cerrah daha farklı bir operasyonla sorunu ortadan kaldırır. Her hasta için farklı yöntemler geliştirildiği için doktor mutlaka operasyondan önce göz kapağınızı incelemelidir.

Cerrahlar ektropion operasyonu geçirecek hastalarına göz damlası kullanmalarını tavsiye edebilir. Damla önerilmesinin sebebi olası göz kuruluğunun ve enfeksiyonun önüne geçmektir. Böylece cerrahi işlemin başarılı sonuçlanması amaçlanır. Eğer siz de cerrahınızın tavsiyelerine uyarsanız göz kapağınızın dışa dönmesi sorunu başarılı bir şekilde tedavi edilir. Aksi takdirde operasyon başarılı geçmeyebilir. Operasyonun başarılı geçmemesi gözünüzde kalıcı görme bozukluğuna ya da daha ciddi problemlere yol açar.

Ektropion Tedavisi İçin Seçenekler Nelerdir?

Göz kapağında rastlanan ektropion sorunu için ameliyattan önce göz damlalarıyla tedavi edilmeye çalışılır. Böylece gözde meydana gelebilecek kuruluk önlenmeye çalışılır. Göze ıslatmaya yarayan göz damlaları damlatılır. Doktorun uyguladığı göz damlası tedavileri sonuç vermediğinde ise kalıcı çözüm olarak cerrahi operasyon uygulanır. Operasyondan önce doktor göz kapağının dışa dönmesinin sebebini araştırır.

Göz kapağındaki sorun bir travma sonucu oluştuysa cerrah ona uygun ameliyat planı oluşturur. Ektropionun sebebi felçse doktor bu durumda askılama ve göz kapağının kısaltılması yöntemini bir arada kullanmayı uygun görür. Hastanın alt ya da üst göz kapağındaki çekintiden dolayı böyle bir sorun oluştuysa kulağın arkasındaki cilt parçası transfer edilir.

Ektropion Nasıl Tedavi Edilir?

Göz kapağında oluşan dışa dönme probleminin tedavisi cerrahi operasyondur. Ektropion ameliyatının birbirinden farklı yöntemleri söz konusudur. Cerrah çeşitli incelemeler sonucunda hastanın sağlık durumuna uygun ameliyat yöntemini gerçekleştirir.

Göz kapaklarında oluşan deformasyonlarla oküloplasti alanı ilgilenir. Oküloplastik cerrahlarla görüşme yaparak göz kapağınızdaki sorunlara kalıcı çözümler bulabilirsiniz. Özellikle ektropion alanında uzman doktorlara danışılması gereken bir hastalıktır.

Ektropion tedavisine ilk önce göz kapağının dışa dönme sebebi araştırılarak başlanır. Alt göz kapağınızdaki dışa dönme problemi çözülmediği müddetçe gözde sulanma şikâyetleriniz başlar. Eğer gözünüz sulandıkça sürekli silerseniz ektropion daha da ilerler ve cerrahi operasyon gerekir. Oküloplastik cerrahlar ektropion teşhisi koyduktan sonra hastaya uygun ameliyat yöntemi uygular.

Ektropion Cerrahisini Kim Yapar?

Göz kapağınızda dışa katlanma sorunu yaşıyorsanız ektropion tedavisi için oküloplastik cerrahlarla görüşmeniz gerekir. Alanında uzman doktorların tedavi etmesi gerektiği için oküloplasti alanıyla ilgilenen cerrahlarla görüşmeniz tedavinin başarıyla sonuçlanması için önemlidir. Aksi takdirde ameliyat sırasında ve sonrasında ciddi görme bozuklukları gibi sorunlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksektir.

Oküloplasti cerrahları operasyon esnasında olabildiğince göze temas etmemeye çalışır. Böylece gözde meydana gelen deformasyonun ilerlememesi amaçlanır. Ektropion ameliyatı lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Her ektropion ameliyatı aynı sürede tamamlanmaz. Çünkü her hastaya farklı ameliyat yöntemi uygulanır. Genel bir süre verilecek olursa ortalama 20 dakika ila 1 saat gerçekleşir.

Göz Kapakları Neden Dışa Döner?

Göz kapağınızı sürekli ovuyorsanız ektropion riskini artırıyorsunuz demektir. Bazı hastalar gözleri sulandığında göz kapaklarını çekiştirerek sildiği için dışa dönme sorunuyla karşı karşıya kalır. Gözünüz yaralandıysa ve travma oluşturacak bir durumla karşılaştıysa göz kapağınızın yapısını bozarak iyileşebilir. Bu iyileşme sonucunda da göz kapağının dışa dönmesi sıklıkla rastlanan bir durumdur.

Göz kapağınızda kitle oluştuysa düzenli doktor kontrolüne gitmeniz gerekir. Böylece ektropion oluşup oluşmadığını daha rahat öğrenirsiniz. Günümüzde göz kapağında oluşan cilt hastalığının da ektropiona sebep olduğu bilinir. Doktorlar gevşek göz kapağı sendromu olan hastalarında da göz kapağında dışa dönme belirtisi olup olmadığını inceler. Nadir bir durum da olsa kalıtsal olarak ektropionla karşılaşan hastalar da söz konusudur.

Göz Kapaklarının Dışa Dönmesi Ne Gibi Problemlere Yol Açabilir?

Göz kapağında meydana gelen bozukluklar gözün kurumasına sebep olur. Göz kapakları gözle temas ettiği için kurumasını önler ve ıslak kalmasını sağlar. Göz kapağı gözle temas etmediğinde ise kuruluk sorunuyla karşılaşılır. Bu tarz sorunlar yaşıyorsanız cerraha danışabilirsiniz. Cerrah önce göz kapağınızda meydana gelen gevşemeyi inceler.

Gözdeki kuruluk ve korneada meydana gelen sorunlar doktor kontrolüyle tedavi edilir. Göz kapağındaki dışa dönme sorunu genel olarak alt kapakta oluşan sarkma sebebiyle ortaya çıkar. Alt göz kapağındaki sarkmalar göz kapağı estetik cerrahları tarafından düzeltilir. Ektropion tedavisi de aynı şekilde göz kapağı estetiği şeklinde tedavi edilir.

Ektropion Tedavisi Acil Midir?

Ektropion ameliyatının iki farklı sebebi vardır. Birisi estetik görünüm kaygısıyla gerçekleştirilen operasyondur. Eğer siz de estetik kaygılardan ötürü ameliyat yaptırmayı düşünüyorsanız acil bir durum olmadığı söylenebilir. Fakat gözünüzde meydana gelen sorun sebebiyle ameliyat yaptırmayı düşünüyorsanız daha fazla beklememeniz gerekir.

Göz kapağının dışa dönmesi cerrahi operasyon ertelendikçe ciddi görme bozukluklarına sebep olur. Bu sorunlar müdahale edilmediği müddetçe kalıcı hâle gelebilir. Tedavi sürecinde tercih ettiğiniz cerrahın da bu konuda önemi büyüktür. Ektropion operasyonunu titizlikle gerçekleştirdiği müddetçe göz kapağınızın dışa dönmesi ciddi sorunlara sebep olmaz.

Tüm Ektropion Cerrahileri Aynı Mıdır?

Tıp sektöründe göz kapağının dışa dönmesini tedavi etmek için uğraşan çok sayıda doktor vardır. Fakat bütün doktorların aynı başarıyı elde ettiğini söylemek mümkün değildir. Bazı hastalar göz kapağının dışa dönmesi tekrarlayınca yeniden ameliyat olur. Siz ilk defa yaptıracaksanız ektropion cerrahları hakkında detaylı araştırma yaparak başarılı doktorlardan tedavi alabilirsiniz.

Göz kapağında görülen enfeksiyonun daha fazla yayılmaması için doktorlar büyük bir titizlikle operasyonu gerçekleştirir. Ektropion tedavisinde deneyimli olan doktorlar olası problemler karşısında nasıl davranması gerektiğini bilir. Deneyim kazanmamış ve fazla operasyon gerçekleştirmemiş doktorlar ise hastada meydana gelen sorunlar karşısında ne yapacağını bilemeyebilir. Bu sebeple sorun yaşamak istemiyorsanız deneyimli cerrahlarla görüşmelisiniz.

Ektropion Nedir ve Ektropion Nedenleri?

Anatomi gereği göz kapakları göz küresiyle temas hâlinde bulunur. Göz kapaklarının gözle olan bu teması sayesinde gözyaşı yayılır ve olası enfeksiyonun önüne geçilir. Göz kapağının dışa dönmesi sonucunda gözle teması kesilir ve ektropion meydana gelir. Göz kapakları genelde sonradan yaşın ilerlemesi, enfeksiyon ve travma gibi sebeplerle dışa döner.

Sık rastlanmayan bir durum olsa da doğuştan olduğu da görülür. Yaş ilerledikçe göz kapakları gevşer. Göz kapağın dışa dönmesine sebep olan durumlardan birisi de tümörlerdir. Yüz felci geçiren hastalarda da ektropion görülür. Ayrıca sebepler arasında enfeksiyon ve travmaya sebep olan yaralanmalar da kolaylıkla sayılabilir.

Göz Kapağının Dışa Dönmesi ve Katlanması Ne Gibi Sorunlara Neden Olur?

Doğuştan ektropion oluştuysa geçici ya da kalıcı problemlere yol açabilir. İnsan sağlığı için göz kapakları ve gözün birbirine olan temasıyla göz yaşının dağıtılması gerekir. Böylece göz kuru kalmaz ve görme bozukluklarına yol açmaz. Göz kapağında meydana gelen sıkıntılar sebebiyle göz yaşları olması gerektiği gibi dağıtılamaz ve göz korunamaz.

Göz kapağının işlevini tam olarak yerine getirememesi ve gözü koruyamaması beraberinde görme bozukluklarını getirir. Kimi durumlarda göz yaşı taşarak yanaklara kadar akabilir. Bazı hastalarda ektropion estetik sorunlara yol açar. Göz ve göz kapaklarında meydana gelen deformasyonlar yüzdeki görünümü de ister istemez etkiler.

Göz Kapağında Aşağı Sarkma veya Dışa Dönme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Göz kapağının aşağı sarkması ya da dışa dönmesi ektropion ameliyatıyla tedavi edilir. Ameliyat süresince gözde kuruluk ve enfeksiyon meydana gelmemesi için cerrahlar göz damlası kullanılmasını önerir. Danıştığınız cerrahın alanında uzman olmasına özen göstermelisiniz. Biraz önce bahsedildiği üzere ektropionun birden fazla sebebi söz konusudur.

Göz kapağının dışa dönmesinin sebepleri farklı olduğu için de her cerrah aynı yöntemi uygulamaz. Bazı hastalarda ektropiona cilt tümörü sebep olur. Böyle bir durumda cilt tümörünü iyi tedavi edebilen cerrahlarla görüşülmesi gerekir. Göz kapağında gevşeme meydana geldiyse kapak sıkılaştırma tedavisi uygulayan doktorlarla görüşmeniz başarı elde edilmesini sağlar.

Göz Kapağının Dışa Dönmesi Hangi Ameliyat Teknikleri İle Düzeltilir? Ektropion Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz kapağında oluşan dışa dönme sorunu yani ektropion, göz kapağı estetiği teknikleriyle tedavi edilen bir hastalıktır. Cerrahlar hastadaki sorunu inceleyerek uygun bir ameliyat yöntemi uygular. Mesela cildinizdeki büzüşmeden dolayı göz kapağınız dışa döndüyse cilt nakli yöntemi uygulanan yöntemler arasındadır.

Yüz felci sebebiyle meydana gelen ektropion için cerrahi operasyon şarttır. Eğer göz kapağının dışa dönmesine erken müdahale edilmezse göz kuruluğuna sebep olur. Göz kuruluğu beraberinde geçici ya da kalıcı görme bozukluklarını getirir. Doğuştan ya da sonradan meydana gelmesi de ameliyat yöntemini etkileyen durumlar arasında yer alır.

Göz Kapağı Ameliyatı Ne Kadar Sürer, Ektropion Tedavisi Sonrasında Tekrar Eder Mi?

Göz kapağında meydana gelen sarkmalar sebebiyle göz kapağı estetiği yapılır. Bu estetik aynı zamanda göz kapağının dışa dönmesini tedavi etmek amacıyla da gerçekleştirilir. Hem alt hem de üst göz kapağı için gerçekleştirilen operasyon yaklaşık olarak 45 dakika ila 1 saat içerisinde tamamlanır. Göz kapak estetiği sonrasında ilk birkaç gün morarma ve şişlik sorunlarıyla karşılaşmanız normal bir durumdur. Göz kapağında meydana gelen şişlik bir hafta içerisinde azalır.

Morarmanın azalması ise daha uzun sürebilir. Cerrah ameliyat esnasında attığı dikişlerin operasyondan bir hafta sonra çıkarır. Alt göz kapağında meydana gelen torbalanmalar yaşın ilerlemesi sebebiyle oluşur.

Alt göz kapağındaki torbaların alınmasına tıpta alt kapak blefaroplasti adı verilir. Cerrahlar duruma göre kirpik hattın ya da alt kapağın iç bölgesinden oluşturulan kesi yoluyla operasyonu gerçekleştirir. Operasyon etkisini 10-15 yıl gösterir ve ektropion sorununu çözmek için uygulanır.

Ektropion Tedavisi Fiyatları 2022

Ektropion Tedavisi Fiyatları 2022 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.