Göz Kapağı Düşüklüğü - Ptozis

Göz Kapağı Düşüklüğü

Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?

Bilindiği üzere sarkmanın en büyük sebebi yaşın ilerlemesidir. Yaş ilerledikçe yer çekiminin etkisiyle vücutta birtakım sarkmalar meydana gelir. Sarkma sonucunda genelde göz kapağında şişme, torbalanma, kırışıklık, gevşeme ve renk değişikliği gibi sorunlar oluşur. İnsanlar göz çevresinde sarkma, kırışıklık ve diğer sorunlar da yaşayınca göz kapağı estetiği olmak için cerrahlarla görüşür.

Göz Kapağı Düşüklüğü, tıpta ptozis olarak anılan bu işlem, son dönemlerde adını sıkça duyuran problemlerden biridir. Bu sorunu yaşayan kişilerin göz kapakları olması gerekenden daha aşağıdadır. Genelde gözlerini hep kısıyormuş gibi görünürler. Göz kapağı düşüklüğü hem tek taraflı hem de çift taraflı olabilir. Her yaş grubunda gözlemlenen bir problem olsa da yaşın ilerlemesi etkili bir faktördür.

Göz kapaklarını kaldıran kasa levator denir. Levator kası esnediği zaman göz kapağı düşüklüğü problemi meydana gelir. Yaşın ilerlemesi durumunda birçok kasla birlikte göz kapaklarını kaldıran kaslarda da esneklik oluşur. Kasın esnekliğinin yanı sıra gözün ovuşturulması, şişmesi ve darbe alması da göz kapağı düşüklüğüne sebep olan etkenler arasında yer alır. Levator kasının esnemesi her yaşta meydana gelebilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Tek taraflı meydana gelen göz kapağı düşüklüğü genelde aynaya bakınca ya da fotoğrafları inceleyince asimetrik durumun fark edilmesiyle belli olur. Göz kapağınızdan birinin daha düşük ve kısık olduğunu anladığınızda detaylı bilgi için doktor kontrolüne başvurmanız bilinçli davranmanızı sağlar.

İki tarafta da ptozis problemi varsa büyük ihtimalle çevreniz size yorgun olup olmadığınızı soracaktır. Genelde çevredeki bu tarz yorumlardan sonra hastalar doktora danışır ve göz kapağı düşüklüğü olup olmadığını öğrenir. Ruhsal olarak sorun yaşamamanıza rağmen dışarıdan depresif, mutsuz ve yorgun görünebilirsiniz. Göz kapağınızdaki düşüklük miktarı arttıkça gözünüzün yorulması ve görmekte sıkıntı yaşamanız muhtemeldir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Doğuştan meydana gelen göz kapağı düşüklüğü anne rahminde levator kasının gelişememesinden kaynaklanır. Levator kasın gelişemediği göz kapağı diğerine oranla daha kısık görünür. Bu sebeple bebekler ve çocuklar gözlerini yeterince iyi açamaz. Kimi durumlarda levator kasının yeterince esnek olmamasından kaynaklanan sorunlar da oluşur. Göz kapaklarından biri diğerine göre daha yukarıda kalır.

Bahsedilen sorunlar oküloplastik muayenesinden elde edilen sonuçlarla düzeltilebilir. Muayene esnasında doktor görme düzeyini ve gözün hareket durumunu inceler. Göz kapağı düşüklüğünün yaşandığı tarafta görme kusuru varsa hastaya gözlük gerekebilir. Hasta kalıcı göz tembelliğine maruz kalacak durumdaysa doktor ameliyat önerir. Ameliyat gerçekleşmeden önce gözde kayma problemi varsa düzeltilmelidir.

Göz Kapağı Düşüklüğünün Nedenleri ve Tedavileri

Doğuştan göz kapağı düşüklüğü sorunu yaşayan çocuklarda 6 aylık süren kontroller ışığında 2-4 yaş aralığı ameliyat için uygundur. Operasyonda nasıl bir yöntem izleneceği doktorun detaylı kontrolleri sonucunda belli olur. Göz kapağının düşüklük seviyesine ve levator kasının işlevselliğine bağlı olarak farklı ameliyat yöntemleri uygulanır.

Ameliyat yöntemlerinden biri müler kasa yönelik uygulamadır. Bu yöntemde operasyon göz kapağının içinden gerçekleştirilir. Levator kasa yönelik yapılan ameliyatta ise göz kapağının ciltteki kısmı göz önünde bulundurulur. Askılama da bir başka ameliyat yöntemidir.

Kimi insanlar doğuştan meydana gelen göz kapağı düşüklüğünün ilaçlarla tedavi edileceğini düşünür. Fakat bu sorunun ameliyatsız çözülmesi mümkün değildir. Problemin ilerlemesini bekledikten sonra ameliyat yaptırmak ise hatalı davranışlardan biridir.

Göz Kapağı Kaldırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Doktor göz kapağı ameliyatında nasıl bir yöntem izleyeceğini yaptığı birtakım kontrollerden sonra belirler. Müler kasının baz alındığı yöntemde hastanın cildinde herhangi bir kesi oluşturulmaz. Eğer bu yönteme uygun bir hastaysanız operasyonun avantajlarının olduğunu bilmelisiniz. Durumunuz ameliyatı kaldıracak kadar müsait değilse doktor müler yönteminde sizi uyutabilir ya da uyuşturabilir.

Ayrıca bu yöntemde ameliyattan sonra iyileşme süreciniz de oldukça kısa olacaktır. Doktor sizi uyuttuğunda göz kapağınızı çevirir ve içeride bulunan müler kasını kısaltır. Operasyon ortalama 8 dakika sürer ve sonrasında günlük yaşantınıza dönmeniz hızlı olur. Avantajlar göz önünde bulundurulduğunda en çok tercih edilen yöntem olduğu söylenebilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Kalıcı Çözüm Olur Mu?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte göz kapağı düşüklüğünün lazer aracılığıyla çözüldüğüne rastlanır. Fakat bu yöntemin kalıcı olup olmadığına dair sorular söz konusudur. Doktorun başarısına bağlı olarak lazer yöntemi 4-12 ay olmak üzere etkisini gösterir. Tabii bunda yaşam koşullarınız, göze alınan darbe ve göz kapağınızdaki kasların durumu gibi sebepler de etkilidir.

Levator kasının baz alınarak uygulandığı ameliyat genelde müler yöntemine uygun olmayan hastalar için tercih edilir. Bu yöntemde doktor verimli sonuç alabilmek için hastayı uyutmaz. Yani müler yöntemindeki avantaja sahip olmazsınız. Fakat yine de lokal anestezi uygulandığı için ameliyat esnasında herhangi bir acı hissetmeniz söz konusu değildir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Sonrası İz Kalır Mı?

Operasyon esnasında atılan kesiler daha sonra küçük izler oluşturabilir. Fakat bu izler kıvrım noktasına denk geldiğinden belli olmaz. Göz kapağı düşüklüğü ameliyatından bir ay sonra üst kapaktaki iz görünmemeye başlar. Alt kapakta meydana gelen iz ise ikinci aydan sonra soluklaşmaya başlar. Bu izler oldukça küçük olduğundan günlük yaşantınızı olumsuz etkileyecek nitelikte değildir.

Ameliyatta askı yöntemi doğuştan göz kapağı düşüklüğü problemi yaşayan çocuklarda uygulanır. Normal koşullarda kaşı kaldıran frontalis kası, askılama yöntemi sonrasında göz kapağını da kaldırma işlevi görür. Göz kapağının kıvrım noktasına küçük bir kesi atılır. Bunun haricinde doktor kaşın üzerine de üç farklı kesi oluşturarak operasyonu gerçekleştirir.

Badem Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Badem göz ameliyatı, hastanın durumuna bağlı olarak lokal ve genel anestezi altında gerçekleştirilir. Yaklaşık olarak 1-1,5 saat sürer. Çoğunlukla göz kapağında sarkma sorunu yaşayan kişiler yaptırır. Göz kapağı üst tarafa sabitlenerek hastanın sorunu çözülmüş olur. Günümüzde çok popüler olan göz ameliyatları arasında yer alır. Gözün dış tarafına atılan kesiden cerrahi bir ip geçirilerek göz kapakları yukarı asılır.

Operasyon esnasında cerrah askıyı kemik zarına sabitler ve böylece hasta badem göz görünümüne sahip olur. Badem göz ameliyatının amaçlarından biri de çekik gözlerdir. Gözlerinin ön plana çıkmasını isteyen kişiler bu ameliyat sayesinde istediği görünümü kazanır. Sağlık amacıyla yapılmasının yanı sıra estetik sebeplerden de fazlasıyla talep gören bir operasyondur.

Göz Altı Torbaları Neden Oluşur?

Göz altı torbalarının yer çekiminin etkisiyle ilişkisi vardır. Yatarken kan dolaşımında değişiklik olur ve yer çekiminin de etkisiyle gözünüzün çevresinde sıvı birikimi olur. Bu sebeple sabah uyandığınızda göz altınızdaki çizgiler normalinden fazla belirgin olur. Torbaların oluşmasında yorgunluğa sebep olan aktiviteler, ekrana uzun süre bakmak, uyku problemleri ve stres gibi unsurlar da etkilidir.

Göz altı torbalarının oluşma sebeplerinden birisi düzensiz beslenmedir. Genelde normalde olması gerekenden fazla tuz tüketen bireylerin göz altlarında sıvı birikir. Sıvı birikim sebebiyle böbrekleriniz çok yorulur. Böbrek hastalıklarının sebeplerinden birisi göz altlarında biriken sıvıdır. Alerjik bir yapınız varsa ve göz altlarınız kaşınıyorsa tahriş olabilir. Tahrişin sonucunda göz altınızda ödem oluşur.

Göz Altı Torbası Nasıl Alınır?

Günlük yaşantınızda sürekli göz altı torbalarıyla uğraşmak zorunda kalıyorsanız kalıcı çözüm arıyor olabilirsiniz. Bunun için kalıcı çözüm cerrahi işlemdir. Alt göz kapağınızdaki torbalara alt blefaroplasti, üst göz kapağınızdaki torbalara ise üst blefaroplasti yaptırabilirsiniz. Ameliyattan önce doktor birtakım kontroller yapar ve sonuca yönelik hareket eder.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?

Göz kapağınızda düşüklük varsa ve gerçekçi beklentilere sahipseniz ameliyat yaptırmanızda herhangi bir engel yoktur. Çoğunlukla 35 yaş ve üzerindeki bireyler göz kapağı düşüklüğü için ameliyata başvurur. Eğer sorun geç yaşlarda başlamamış ve doğuştan var olmuşsa daha erken yaş gruplarına da operasyon rahatlıkla uygulanabilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Göz kapağı için yapılan göz kapağı düşüklüğü operasyonunda lokal anestezi tercih edilir. Ameliyat esnasında bir problem meydana gelmediği müddetçe 45 dakika ila 1 saat arasında gerçekleşir. Cerrah sizi operasyondan sonra nasıl durumlarla karşılaşacağınız hakkında bilgi verecektir. Bu süreçte operasyonun gerçekleştirildiği bölgelerde morarma ve ödem oluşması normaldir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Operasyondan sonra gözünüzün darbeye, tahrişe ve aşınmaya maruz kalmaması son derece önem taşır. Ameliyattan sonra hastalar genelde 10-14 gün içerisinde iyileşir. Eğer göz kapağı düşüklüğü ameliyatından sonra doktorun tavsiyelerine uymazsanız bu süreç daha fazla olabilir. Operasyondan sonra oluşan ödem ve morarmalar kaybolduğunda gözünüz normal şeklini alır.

Gözleriniz normal şeklini aldığında yüzünüzün daha genç ve dinç bir görünüm kazandığını fark edeceksiniz. İyileşme süreci içerisinde gözlerinize hassas davranmanız gerekir. Herhangi bir sorun oluştuğunda doktor kontrolünde merhem ve kompres gibi müdahalelerde bulunabilirsiniz. Doktorun enfeksiyon riskine karşı söylemiş olduğu uyarılara uyarsanız sorun yaşamayacağınızı bilmelisiniz.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Sonrası Banyo Yapabilir Miyim?

Doktorlara en çok sorulan sorulardan birisi göz kapağı düşüklüğü ameliyatından sonra banyonun ne zaman yapılabileceğidir. Eğer doktor tavsiyesine uymazsanız iyileşme süreciniz zahmetli geçer ve gözünüzde birtakım problemler yaşarsınız. Hastalar genelde ameliyattan üç gün sonra banyo yapmaya uygun hâle gelir. Fakat durumunuzda farklılık olursa doktorunuza danışmanız sağlığınız açısından iyi olur.

Aklınızda ameliyatın riskleriyle ilgili şüpheler oluşmuş olabilir. Her ameliyatta olduğu gibi göz kapağı düşüklüğü ameliyatında da ister istemez riskler gözlemlenir. Bu riskler doktor tavsiyesine uyduğunuzda en aza indirgenir. Ameliyat öncesi ve sonrası kullandığınız ilaçlar doktor kontrolünde olmalı ve uyarılar görmezden gelinmemelidir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Sonrası İz Kalır Mı?

Üst göz kapağına işlem uygulandıysa oluşturulan kesi kıvrım yerine denk gelir. Alt göz kapağında ise kirpiklerin diplerinde iz oluşur. Bu sebeple oluşan izlerin rahatsız edici görüntüsü olmaz. Üst kapaktaki iz bir ay içerisinde yok olur. Alt kapaktaki iz için iki ay beklemeniz gerekebilir. Doktor küçük kesiler oluşturduğu için günlük yaşantınızı olumsuz etkileyecek bir görünüme sahip olmazsınız.

Düzenli kullanmanız gereken ilaçlar varsa doktoru bu konuda bilgilendirmelisiniz. Böylece ameliyat sonrasındaki süreçte ilaçları kullanmanızda sakınca olup olmadığını öğrenmeniz mümkündür. Ameliyattan bir hafta önce kanın sulanmasına sebep olan şeylerden uzak durmalısınız. Tavsiyelere uyarsanız göz kapağı düşüklüğü ameliyatınız başarılı geçer.

Göz Kapağı Düşüklüğü Fiyatları 2022

Son zamanlarda ptozis şikâyetleri çoğaldığı için tedavi hizmeti sunan doktorların sayısında artış gözlemlenmiştir. Gözlemlenen artışın sonucunda ise tıp dünyasında çeşitli etkiler ortaya çıktı. Bu etkilerin hem olumlu hem de olumsuz sonuçlarından söz etmek mümkündür. Olumlu sonucu ihtiyaç duyduğunuz her zaman göz kapağı düşüklüğünün çözümüne başvurmanız şeklinde örneklendirilebilir.

Her doktorun aynı başarı oranında ptozis tedavisi uygulayamıyor oluşu ise olumsuz bir sonuçtur. Doktor sayısının artmasıyla tedavi fiyatlarında da değişkenlikler yaşandır. Eğer yalnızca bütçenize uygun bir tedavi ararsanız ameliyatın başarı oranı hakkında fazla beklentide olamazsınız. Bunun için fiyat incelemesinin yanı sıra doktorun göz kapağı düşüklüğü operasyonlarındaki başarısına da odaklanmanız gerekir. Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavisi Fiyatları 2022 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.