Diş İmplantı

Dental İmplant

Diş İmplantı Nedir?

Diş İmplantı, implant yaptırmak için sağlıklı diş etlerine ve yeterli kemiğe sahip olmanız gerekir. Hasta ayrıca bu yapıları sağlıklı tutmayı taahhüt etmelidir. Titiz ağız hijyeni ve diş hekimine düzenli ziyaretler, diş implantlarının uzun vadeli başarısı için çok önemlidir.

İmplantlar, diş etlerinin altındaki çene kemiklerine cerrahi olarak yerleştirilen metalik elementlerdir. Yerleştirildikten sonra diş hekiminiz eksik dişleri değiştirmek için sabit kuronlar veya köprüler kullanabilir.

İmplant çene kemiği ile birleştirilir ve yapay dişlere stabil bir destek sağlar. Bu kapsamda; diş implantı üzerindeki protezler ve köprüler, özellikle çiğneme ve konuşma sırasında ağızda kaymaz veya kaymaz. Bu uyarlama, protezlerin ve köprülerin (ayrıca implantlara yerleştirilen bireysel kronların) geleneksel olanlardan daha doğal hissetmesine yardımcı olur.

Diş İmplantının Köprü Yapımına Göre Avantajları Nelerdir?

Bazı insanlar için normal köprüler veya takma dişler tahrişe neden oldukları, çok dar kenarları olduğu veya mide bulantısına neden oldukları için rahatsız edicidir.

Ayrıca kavitenin her iki tarafındaki dişlerin üzerine konvansiyonel köprüler yerleştirilmelidir.

Bu bağlamda; diş implantı çeşitlerinin bir avantajı, yedek dişleri desteklemek için komşu dişlerin aşındırılmasına gerek olmamasıdır.

Köprünün kayda değer önemli tek artısı düşük fiyatlı olmasıdır fakat implantın daha emniyetli, uzun ömürlü ve dayanıklı olduğu göz önüne alınarak yapılacak maliyet hesabında işlemin uzun sürede daha avantajlı olduğu görülecektir.

İmplantlar diğer diş değiştirme yöntemlerinden daha pahalıdır ve çoğu sigorta şirketi tarafından karşılanmaz veya ücretlerin yüzde 10’undan azını karşılar.

Amerikan Diş hekimliği Birliği, bazı tip implantın güvenli olduğunu düşünmektedir.

Diş İmplantı Yaptırdıktan Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Cerrahi müdahaleden sonraki gün ağzınızı herhangi bir sıvı ile çalkalamanız yasaktır. İşlem sonrasındaki ilk hafta kişilerin sigara içmemesi gerekir.

Diş apsesi ve diş eti apsesi, ağzın içi yaralandığında veya tahriş olduğunda, bakteriler girebilir. Eğer irin boşaltılamazsa bölge şişer ve daha ağrılı hale gelir. Bu apse olarak bilinir.

Apseler enfeksiyonun etrafında bir bariyer oluşturur. Vücudunuzun bakteriyel bir enfeksiyonun yayılmasını önlemeye çalışma şeklidir.

Apseler çok hızlı oluşabilir. Bazen enfeksiyonun başlamasından bir veya iki gün sonra ortaya çıkarlar.

Diş eti apsesi (aynı zamanda periodontal apse olarak da adlandırılır) genellikle diş ile diş eti arasındaki boşluktaki bir enfeksiyondan kaynaklanır. Diş eti ve diş arasına yiyecek sıkıştığında enfeksiyon oluşabilir.

Diş İmplantının Sağladığı Yararlar Nelerdir?

İmplant ile hem eksik olan ağızdaki dişler yerine konulur ve dişler standart işlevini devam ettirir, hem de ağızdaki eksik kısımların oluşturduğu kötü şekli gidererek estetik açıdan dişlerin güzel ve doğal olması sağlanır.

Subperiostal implant; diş etlerinin hemen altındaki maksiller kemiklere yerleştirilen bir çeşit alveolden oluşur. Diş etlerinin iyileşmesi ile kama maksiller kemiğe sabitlenir.

Çerçeveye yerleştirilen direkler diş etlerinden dışarı çıkar. Endosteal diş implantı çeşitlerinde olduğu gibi bu postların üzerine yapay dişler yerleştirilir.

Diş implantları; kemik grefti bir seçenektir.

Bir veya daha fazla dişi eksik olanlar için diş implantının kozmetik etkisi neredeyse eşsizdir. Diş implantları normal bir diş gibi çalışır ve başarılı bir implant neredeyse fark edilmez.

Bununla birlikte, ağız cerrahisinin tüm yönlerini anladığınızdan emin olmak her zaman önemlidir ve diş implantları da farklı değildir.

Dikkate alınması gereken ana şeylerden biri, diş implantı için kemik greftine ihtiyaç duyma olasılığıdır.

Diş İmplantı Ne Kadar Sürer?

İmplantlar genellikle 3-4 dakikalık süre içerisinde yerleştirilir. İlk etapta implant çene kemiğine oturtulur. Sonrasında 3 ile 6 ay içerisinde iyice kaynaşması beklenir.

Bir diş implantı temel olarak iki parçadan oluşur: çene kemiğine yerleştirilen ve dişin kökü görevi gören metal bir silindir ve ilk parçaya vidalanan bir abutment.

Daha sonra abutmentin üzerine diş benzeri bir görünüm yaratacak şekilde bir taç yerleştirilir.

Amerikan Ağız ve Çene Cerrahları Birliği’ne (AAOMS) göre, cerrahınız çenenizin implantı yerinde tutmak için çok ince veya çok yumuşak olduğuna inanıyorsa, size diş implantları için kemik grefti yaptırmanızı söylemelidir.

Kemik implantı destekleyemezse, bu implant ameliyatının başarısız olmasına neden olabilir.

Diş İmplantı Her Hastaya Uygulanabilir mi?

Birçok hastaya uygulanabilir. Kemik grefti yapıldıktan sonra implant ameliyatının geri kalanı devam edebilir.

Herhangi bir cerrahi prosedürde olduğu gibi, kişisel tıbbi geçmişinizi ve ameliyatın tüm risklerini ve faydalarını diş hekiminizle tartışmanız önemlidir.

Doktorunuz prosedür için iyi bir aday olduğunuza karar verdiğinde, yeni bir gülümsemeyi dört gözle bekleyebilirsiniz.

Diş hekimliğinde en dikkate değer teknolojik gelişmelerden biri diş implantlarının gelişimi ile ilgilidir. Piyasaya sürülmeden önce, dişlerini kaybetmiş insanlar için mevcut tek seçenek köprüler veya takma dişlerdi.

Ayrıca, diş implantı, çürüme veya yaralanma nedeniyle dişini kaybetmiş kişiler için çekici ve rahat bir çözüm sunar.

Diş İmplantı Kayıp Edilen Her Diş için Gerekir Mi?

İmplant her eksik dişler için kullanılmayabilir, birden fazla diş kaybı olmuş kişilerde çene kısımlarında vidalı köprü gerçekleştirmek yapmak mümkündür.

Bu noktada; diş implantı avantajları, bir diş implantı, hissedilen ve normal bir diş gibi göründüğü için hastanın özgüveninde harikalar yaratabilir.

Eksik dişleri olduğu için gülümsemekten korkan birçok kişi implantasyon sonrasında kendilerini çok rahat hissederler.

Estetiğin ötesinde, bir diş implantı aynı zamanda doğrudan çene kemiğine bağlı bir titanyum direği yerinde tutarak yemek yemeyi ve konuşmayı kolaylaştırır.

Bu nedenle implant protez gibi gevşemez. Diş implantları, köprüler gibi diğer dişlere bağlanmaları gerekmediğinden genel ağız sağlığına da yarar sağlar.

Diş İmplantını Vücudun Kabul Etmemesi Mümkün Müdür?

İmplantın kişinin vücudu tarafından istenilmemesi, yani doku reddi görülmesi mümkün değildir.

Diş implantı başarı oranları Amerikan Ağız ve Çene Cerrahları Birliği’ne (AAOMS) göre diş implantlarının başarısı, eksik dişlerin konumuna bağlı olabilir, ancak ortalama başarı oranı yüzde 95’in üzerindedir.

İmplant çene kemiğine ve diş etlerine nüfuz ettiğinden, sigara içenler veya şeker hastalığı olanlar da dahil olmak üzere bazı kişiler işlem için uygun olmayabilir.

Diş hekiminiz dental implantların sizin için uygun olup olmadığını değerlendirebilecektir.

Genellikle diş implantı bakımı, implantın başarılı olması için iyi ağız sağlığı alışkanlıkları gereklidir. Diş ipi kullanmalı, dişlerinizi fırçalamalı ve diş hekimine düzenli ziyaretler yapmalısınız.

Sigorta şirketlerinin bir diş implantının maliyetini karşılamadığı ve diş başına 1.000 ila 2.000 lira arasında bir maliyete sahip olabileceği ve ayrıca diş implantı ile yerleştirilen taç için ek bir maliyet olduğu belirtilmelidir.

Bir dişiniz eksikse ve diş implantının sizin için doğru çözüm olabileceğini düşünüyorsanız, diş hekiminizi ziyaret ederek başlayın.

Diş İmplantı İlk Muayenesinde Ne Yapılır?

İmplant için doktorunuza başvurduğunuzda yapılan ilk müdahale gerekli radyolojik muayeneler ve klinik işlemleridir. Kişilerin genel olarak sağlık muayenesi yapılır. Sonrasında ağız içlerinde gerekli ölçümler gerçekleştirilir.

Güveninizi artırmak için dişlerinizi fırçalayın, diş fırçalamak herkesin sabah ve gece rutininin bir parçası olan düzenli bir aktivitedir ve neredeyse doğal hale gelmiştir.

Bu görev basit olsa da sadece ağız sağlığınız için değil, kendinize olan güveniniz için de kendinize yaptığınız bir yatırımdır.

Kendinizi iyi hissettiğinizde, güvenliğiniz her durumda size yardımcı olacaktır. Dişlerinizi fırçalarken kendinizi daha güvende hissetmenize yardımcı olacak bazı ipuçları.

Gülümsemenizle iyi bir izlenim bırakın, bu bizi daha da karmaşık hale getiriyor, ancak gülümsemeniz konusunda kendinizi iyi hissettiğinizde, daha güvende hissedeceksiniz.

Bu yüzden daha özgüvenli bir insan olmanıza yardımcı olacak mükemmel bir gülüşe sahip olmalısınız ve bu da gün boyunca dişlerinizi düzenli olarak fırçalayarak sağlanır.

En iyi gülümsemenizi korumak için önce fırçanızla başlamalısınız. Dişlerinizi ancak iyi bir diş fırçanız varsa fırçalayabilirsiniz.

Diş İmplantı Tedavi Süreci Nasıl İlerler?

İmplantlar çene kemiğine oturduktan sonra yaklaşık 5 ay gibi bir süre beklenir. Daha sonrasında protez olan dişler çene kemiğine oturtulur ve sonrasında gerekli işlemler tamamlanır.

Güzel bir sohbet taze bir nefesle başlar. Hoş olmayan bir nefesle konuştuğunuz kişiyi gücendirmekten daha utanç verici bir şey yoktur.

Ağız kokusuna sahip olduğunuzda, sadece utanmakla kalmaz, aynı zamanda arkadaşlarınız veya meslektaşlarınızla ilginç fikirleri paylaşma fırsatı doğduğunda konuşmaktan da korkarsınız.

Ağız kokusunu etkili bir şekilde tedavi etmek için yapabileceğiniz birçok şey vardır. Her gece dişlerinizi fırçalamaya ek olarak, ağız kokusuna neden olan bakterileri yok etmek için dilinizi de fırçalayın.

Bunun için mükemmel diş macunu, bakteri üremesini önlemeye yardımcı olan ve ağzınızda taze bir his bırakan nefes koruyuculara sahip diş macunları önerilir.

İyi bir diş bakımı rutini uygulamak, ağız sağlığınızda önemli değişiklikler yapmanıza ve özgüveninizi artırmanıza yardımcı olacaktır. Kocaman bir gülümseme ve taze bir nefesle dünyayı ele geçirmeye hazır olacaksınız.

Diş İmplantı Sonrasında Beslenme Nasıl Olur?

İmplantı gerçekleştirdikten sonra kişiler aşırı soğuk ve sıcak şeyler tüketmemelidir. Dişin içinde oluşan bir diş apsesi (periapikal apse olarak da adlandırılır). Bu, dişin siniri öldüğünde veya öldüğünde olur.

Bu tip apse diş kökünün ucunda görülür. Daha sonra çevredeki kemiğe yayılır. Bazen enfeksiyon çok az ağrıya neden olabilir veya hiç ağrıya neden olmayabilir.

Apse tedavi edilmezse enfeksiyon aylar hatta yıllar sürebilir. Kendi kendine kaybolmaz.

Enfeksiyon tedavi edilmezse çevredeki kemiklere ve dişlere zarar verebilir. Bazen kemikte ve deride irin sızdığı içi boş bir tünel oluşur.

Bu tünele fistül veya “sinüs kanalı” denir. Ağzınızın içindeki bu açıklığı görebilir veya hissedebilirsiniz. Akne gibi görünüyor. Fistülünüzden irin alırsanız, ağzınızda garip bir tat fark edebilirsiniz.

Artan basınç apse ağrısına neden olur. Apsenin fistül yoluyla drenajı basıncı azaltır. Ve ağrı kaybolur. Bununla birlikte, enfeksiyonun hala tedavi edilmesi gerekecektir.

Diş İmplantı Sonrasında Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?

İşlem gerçekleştirildikten 1 gün sonra kişiler ağız gargarası yaparak diş implantı bakımını gerçekleştirmeye başlayabilir.

Bazen tedavi edilmemiş bir apse, çenede içi sıvı dolu bir kabarcık (kist) oluşturabilir. Diş çok hasar görmüşse kurtarılamaz, diş çekilirken kist oluşabilir.

Diş kurtarılabilirse, enfekte olmuş siniri çıkarmak için bir kök kanalına ihtiyacınız olacaktır. Bu tedavi kisti tedavi etmezse, onu çıkarmak için ameliyat gerekebilir.

Bazı durumlarda apseye neden olan enfeksiyon yayılabilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Diş etlerinizde sivilce benzeri bir şişlik görürseniz veya hissederseniz, ağzınızı günde birkaç kez hafif tuzlu su ile çalkalayın. Yarım çay kaşığı tuzu 250 ml suya karıştırın.

Diş İmplantı Fiyatları 2022

Enfeksiyon bir dişin içinde başladıysa, diş hekimi o dişte küçük bir delik açacaktır. Bu apseyi durduracaktır. Dişin bir kök kanalına ve ardından bir dolguya veya kurona ihtiyacı olacaktır. Ayrıca diş implantı fiyat bilgisi için doktorunuza danışmanız tavsiye edilir. Diş İmplantı Fiyatları 2022 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.