Tüp Mide Ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatı

Mide Küçültme Tedavisi

Tüp Mide Ameliyatı, genel itibariyle midenin belli bir kısmının cerrahi bir yöntemle alınmasıdır. Mide küçültme tedavisi içerisinde en çok tercih edilen bu yöntem ile mideye boru şeklinde bir görünüm verir. Geri dönüşümü olmayan bir uygulama olan mide küçültme ameliyatı ile midenin %80’lik kısmı alınır.

Böylece midenin hacmi küçülür ve daha az besin alma kapasitesine sahip olur. Bu durum açlık hormonlarının azalması ile birlikte kilo vermeyi kolaylaştırır. Çok fazla komplikasyon ve yan etki içermeyen tüp mide ameliyatı uzman hekimler tarafından donanımlı kliniklerde yapılır. Ameliyat sonrası ciddi kilo kaybı yaşanır.

Günümüzün en büyük problemlerinden biri olan obezite giderek yaygınlık kazanıyor. Özellikle hareketsiz yaşam tarzı ve düzensiz beslenme obeziteye yol açıyor. Şekerli, yağlı ve karbonhidratlı besinler kilo alımını tetikler. Kilo vermek amacıyla yapılan diyet ve egzersiz programları istenilen başarılı sonucu vermez.

Bu nedenle daha kalıcı ve etkin çözüm önerileri arayanlar tüp mide ameliyatı ile kilo vermeyi hedefler. Midenin ameliyatla büyük bir kısmının alınması beraberinde ciddi kilo kayıplarına neden olur.

Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

Şişmanlığa ve fazla kilolara son vermek amacıyla uygulanan tüp mide ameliyatı cerrahi bir işlemdir. Mide şekil olarak tüpü benzediği için tüp mide ameliyatı adı verilir.

Genel anestezi altında yapılan mide ameliyatı laparoskopik teknikle yapılır. Yani karın üzerinden atılan delikler kamera yardımı ile midenin önemli bir kısmı alınır. Amaç midenin hacmini küçülterek besin tüketimini azaltmaktır.

Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Tüp mide ameliyat öncelikle obezite problemi bulunan kişilere uygulanır. Hastanın 18-65 yaş arasında olması gerekir. Ayrıca vücut kitle indeksi oranı da 35 ve üzeri olan hastalar tüp mide ameliyatı için uygun birer adaydır. Tüp mide ameliyatı cerrahi bir işlem olacağından dolayı hastanın ameliyata uygun olup olmadığını anlamak amacıyla gerekli tahliller yapılmalıdır.

Mide Küçültme Ameliyatı Süresi Nedir?

Uzman cerrahlar tarafından yapılır tüp mide ameliyatı yaklaşık 1-1,5 saat sürer. Tabii bu süre hastadan hastaya değişkenlik de gösterebilir. Bu nedenle net bir süre belirtmek pek mümkün olmuyor.

Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Ameliyatla midenin %80’i alınır. Dolayısıyla ameliyat sonrası hastanın beslenme alışkanlığına önem vermesi gerekir. Özellikleri yağlı ve karbonhidratlı ürünlerden kaçınması gerekir. Diyetisyenler tarafından hazırlanan diyet programlarına özenli bir şekilde uyulmalıdır.

Ameliyat sonrası hastanın sıvı gıdalarla beslenmesi gerekir. Özellikle bu süreçte hazmı kolaylaştıracak hafif ürünler tercih edilmelidir.

Ayrıca mide küçüleceğinden dolayı açlık hissi azalacak tokluk hissi daha çok hissedilecektir. Bu nedenle hastanın bu süreçte vitamin ve minerallerle desteklenmesi gerekir.

Tüp Mide Ameliyat Sonrası Spor

Tüp mide ameliyatı diyet ve egzersiz programları ile desteklenmelidir. Çünkü hareketsiz ve yanlış beslenmenin bir getirisi olan obezite tüp mide ameliyatı ile tedavi edilir. Ameliyat sonrası günlük, düzenli egzersizler ve spor faaliyetleri yapılmalıdır.

Tüp Mide Ameliyat Sonrası Kaçak Riski ve Kaçak Belirtileri

Cerrahi bir tedavi yöntemi olan tüp mide ameliyatı beraberinde bazı komplikasyonlar doğurabilir. Bu nedenle nadir de olsa sızıntı görülür. Yani midesi karın bölgesinde bulunan bazı alanlara kaçabilir.

Tüp mide ameliyatı sonrası hastalar genellikle bir iki gün hastanede gözetim altında tutulur. Bu durumun temel nedeni ameliyat sonrası oluşabilecek kaçak riskleridir. Başlıca kaçak belirtileri şu şekildedir;

  • Kalp atış hızının yükselmesi
  • Nefes darlığı ve beraberinde gelen baş dönmesi
  • Yüksek ateş
  • Şiddetli karın ağrısı

Tüp Mide Ameliyat Sonrası Kaç Gün Hastanede Kalınır?

Deneyimli hekimler tarafından son derece profesyonel anlamda uygulanan tüp mide ameliyatı sonrası hastalar en az 2-3 gün gözetim altında tutulur. Cerrahi bir müdahale olduğu için oluşabilecek komplikasyonlar ve yan etkiler takip edilir. Daha sonra hastanın sağlık durumuna göre hastalar taburcu edilir.

Tüp Mide Ameliyatını SGK Karşılar Mı?

Mide ameliyatı fiyatları bazı şartlar doğrultusunda devlet tarafından karşılanabilir. Bunun için hastanın vücut kitle indeksinin 40 üzerinde olması gerekir. Fazla kiloları, obezite problemini ortadan kaldırmak amacıyla SGK bazı hastaların ameliyat masraflarını karşılar.

Fakat vücut kitle indeksi 40’ın altında bulunan hastaların tedavi masrafı tarafından karşılanmaz. Ayrıca özel hastanelerde yapılan ameliyatlarda SGK tarafından karşılanmaz.

Bu nedenle hastanın ameliyat ücretinin devlet tarafından karşılanması için devlet hastanelerinin tercih edilmesi gerekir.

Tüp Mide Ameliyat Sonrası Dikişler Ne Zaman İyileşir?

Bazı tüp mide ameliyatları karından açılan tek bir delik yardımı ile yapılabilir. Bazen de karnın üst kısmından 4-5 delik atılır. Bu delikler oldukça küçük kesiklerden oluşur. Dolayısıyla dikişlerin iyileşmesi çok kısa zaman alır. Yaklaşık 10 gün içerisinde yaralar iyileşmeye başlar.

En Sık Hangi Mide Küçültme Ameliyatı Yapılıyor?

En sık yapılan mide küçültme ameliyatı başarısını kanıtlamış olan tüp mide ameliyatıdır. Risk oranı düşük olan bu cerrahi işlemle midenin önemli bir kısmı alınır. Uzun zamandan beri yapılan tüp mide ameliyatı uzman cerrahlar tarafından yapılır.

Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Ne Kadar Kilo Veriyor?

Tüp mide ameliyatının en önemli özelliği kese şeklinde olan mide uzun tüp görünümüne getiriliyor. Operasyon sırasında midenin önemli bir kısmı alınıyor. Bu nedenle mide oldukça küçük bir depo haline geliyor.

Böylece daha az besin tüketilerek var olan kiloların büyük bir kısmı zamanla gidiyor. Ameliyattan sonraki 5 yıl içerisinde kiloların yarısından fazlası gider.

Tüp Mide Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Tüp mide ameliyatı için hastanın 18 yaşını doldurmuş olması gerekir. Aynı şekilde hastaların en fazla 65 yaş civarında olmaları gerekir. Dolayısıyla 18-65 yaş arası tüm kilo problemi bulunan hastalara tüp mide ameliyatı uygulanır.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Nasıl Beslenilmeli?

Tüp mide ameliyatı cerrahi bir işlem olduğu için yaklaşık bir buçuk saat sürüyor. Ameliyat tamamlandıktan sonra hasta daha çok sıvı besinlerle besleniyor. Sonraki dönemlerde ise hastaya diyetisyen tarafından 1 yıllık bir programı hazırlanır. Böylece emilimi hızlı olan ve kalori değeri yüksek olmayan besinler önerilir.

Tüp Mide Ameliyatı Kilo Sorunu Olan Herkese Uygulanabilir Mi?

Her kilo problemi bulunan hastaya tüp mide ameliyatı uygulanmaz. Çünkü ameliyat sırasında sağlık durumu elverişli olmayan hastalarda birtakım komplikasyonlar doğabilir. Bu nedenle hastanın genel sağlık durumunun tüp mide ameliyatı için elverişli olması gerekir.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrasında Normale Dönüş Süreci Nedir?

Her cerrahi operasyon gibi tüp mide ameliyatı sonrası hastanın en az 2-3 gün hastanede gözetim altında tutulması gerekir. Herhangi bir olumsuzluk görülmediği takdirde hasta taburcu olur.

Hastanın en az bir hafta dinlenmesi ve kesi izlerinin iyileşmesi gerekir. Mide küçültme ameliyatından 10 gün sonra masa başı çalışan kişiler normal yaşantılarına dönebilirler. Fakat ağır iş gerektiren alanlarda çalışan kişilerin en az 1 ay boyunca dinlenip, tamamen iyileşip öyle işe dönmesi gerekir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası İz Kalır Mı?

Tüp mide ameliyatı karnın üst kısmında bulunan alandan açılan delikler yardımı ile yapılır. Burada en fazla 4-5 delik bulunuyor. Kesi izleri oldukça küçük olduğu için ameliyat sonrası herhangi bir iz kalmaz. Fakat açık uygulanan yöntemler de dikiş izleri fazla olabilir.

Dolayısıyla açık ameliyatlarda dikiş izi kalır. Bu nedenle günümüzde daha çok laparoskopik teknik tüp mide ameliyatı tercih ediliyor.

Ameliyat Sonrasında Tekrar Kilo Alınabilir Mi?

Tüp mide ameliyatı sonrasında hızlı bir şekilde kilo verilir. Bu kilo kaybı yaklaşık 18 ay boyunca devam eder. Dolayısıyla ameliyat sonrası hastanın yaşam kalitesini düzene koyması gerekir. Besin tüketim alışkanlıkları düzenlenmeli ve egzersiz hareketlerine önem verilmelidir.

Dolayısıyla tüp mide ameliyatı sonrası kişinin tercihi doğrultusunda yeniden kilo alınabilir. Burada ameliyat sonrası hastanın her açıdan sunulan önerilere harfiyen uyulması gerekir.

Tüp Mide Ameliyatı Riskli Midir? Genel Riskleri Nelerdir?

Güvenirliği ve başarısı kanıtlanmış tüp mide ameliyatı günümüzde yaygın bir şekilde tercih ediliyor. Obezite cerrahisi olarak bilinen bu tedavi şekli kimi zaman risk barındırır. Genel riskler içerisinde; kaçak riski, mide yaralanmaları, dalak yaralanması, karaciğer yaralanması ve kanama riskleri görülür.

Tüp mide ameliyatı öncesi hastanın genel sağlık durumunun belirlenmesi gerekir. Çünkü bazı hastalar bu konuda net bilgiler sunmayabilir. Özellikle hastalık geçmişini atlayabilirler. Bu nedenle detaylı olarak tahlil ve tetkikler yapılmalı ve hastanın ameliyata uygunluğuna bakılmalıdır.

Tüp Mide Ameliyat Sonrası Ağrı Oluyor Mu?

Karnın üst kısmında laparoskopik yöntemle yapılan tüp mide ameliyatı sonrası ağrı pek görünmemektedir. Bunun temel nedeni ise ameliyat sırasında atılan bölgelerdeki kaslar ve mide zarı kesilmez. Bu nedenle ameliyat sonrası hemen hastaya ağrı kesici verilir ve hasta konforu sağlanmaya çalışılır.

Tüp mide yüksek bir teknoloji ve donanımla uygulanır. Bu sebeple yaşanabilecek ağrı şiddeti minimal düzeydedir. Cerrahi bir işlem olmasından dolayı hastalar bir takım endişe ve kaygı duyabilirler. Fakat hastanın ağrı eşiği doğrultusunda şiddetli bir ağrı meydana gelmez.

Tüp Mide Ameliyat Sonrası Vitamin ve Mineral Takviyesi Yapılıyor Mu?

Tüm dünyada hızlıca yayılan obezite günümüzde ciddi bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Bu doğrultuda çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Kesin ve kalıcı sonuçlar vermesi bakımından tüp mide ameliyatı daha fazla tercih edilir. Çünkü yapılan operasyonla birlikte midenin %80’lik bir kısmı alınır.

Kese şeklinde depo görevi işlevini yapan mide ince ve uzun hale getirilir. Midenin küçültülmesi besin tüketimini azaltacaktır. Dolayısıyla tüp mide ameliyatı sonrası insanlar daha az besin tüketeceklerinden dolayı vitamin ve mineral takviyesi ihtiyacı doğabilir.

Az besin tüketimi demek, az vitamin ve mineral tüketimi anlamına gelir. Bu nedenle tüp mide ameliyatı sonrasında vitamin mineral eksikliği yaşanma olasılığı oldukça yüksektir. Vücudun kendini iyi hissetmesi için vitamin takviyesi kesinlikle sunulmalıdır. B12 vitamini, d vitamini, B1 ve B2 vitamini en sık alınması gereken ürünlerdir. Kalsiyum ve demir ihtiyacı da göz ardı edilmemelidir.

Tüp Mide Ameliyatı Fiyatları 2022

Cerrahi teknikle midenin önemli bir kısmının alındığı tüp mide ameliyatı ile midenin hacmi küçültülür. Morbit obezite problemi bulunan kişiler diyet ve egzersiz programları ile kilo veremezler. Bu nedenle cerrahi müdahale kaçınılmaz olur.

Bu doğrultuda birçok kişi uzman bir cerrah ve klinik arayışına girer. Çünkü hekimin bu konudaki başarısı ameliyatın pek çok komplikasyonunu ortadan kaldırır. Ameliyat sırasında kullanılacak teknik ve kliniğin steril durumu son derece önemlidir.

Tüp mide ameliyatı fiyatları sabit değildir. Fiyatların değişkenlik göstermesi pek çok faktöre bağlıdır. Bu nedenle tüp mide ameliyatı olmak isteyen kişilerin öncelikle bu konuda uzman bir hekim ile görüşmesi ve fiyatlar hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Tüp mide ameliyatı fiyatları 2022 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.